Stian Fossum Årnes Samle inn til Kreftforeningens arbeid

De ekte superheltene

I dag tidlig ble jeg bedt om å endre profilbildet mitt på Facebook til en superhelt for å rette oppmerksomheten mot kreft hos barn. Slike kampanjer er viktige, ikke fordi de fremmer såkalt "slacktivism", men fordi de faktisk virker. Jeg ønsker ikke å fortelle hvilken tegneseriefigur, superhelt eller kjendis du skal bruke for å rette oppmerksomheten mot "folkesykdommen" kreft, men jeg vil at du skal tenke litt på det. Noen du kjenner har eller har hatt kreft. Det kan jeg si, ikke fordi jeg er synsk, men fordi statistikken tilsier det. Og om du kjenner meg, er jeg helt sikker. Jeg fikk kreft da jeg var 20 år, og selv om det var en relativt grei sak, var det en lærerik og viktig epoke i livet mitt. Ikke fordi jeg var redd eller på kanten av livet. Men fordi jeg lærte om andre pasienter, om vitenskapen som jobber med å helbrede de som blir rammet, og ikke minst om hvor mange rundt meg som stilte opp og som skjulte så godt de kunne den bekymringen de hadde. Så da jeg fikk oppfordring til å bruke tidenes type, Elvis, som profilbilde i 24 timer, så velger jeg å overse min venns oppfordring til dette, men i stedet gikk jeg inn på Kreftforeningens sider, og ga 250 kroner til den forskningen som allerede var langt nok for 20 år siden til å gjøre meg frisk, men som fortsatt i dag har mye arbeide å gjøre. Så tenk på de ekte superheltene: Legene, de pårørte, og ikke minste de små som rammes av sykdommen, men som kjemper seg gjennom den, eller må gi tapt underveis. Å gi betyr så mangt: Det kan være å nettopp synliggjøre engasjementet, eller snakke med noen som er rammet, eller gi en skarv til kreftsaken. Alle deler er viktig, og du gjør det du kan. Da blir jeg glad.

02.10.2015 31.12.2015

Stian Fossum